Lpg staat voor Liquefied Petroleum Gas (ook wel liquid propane gas). In Nederland wordt hiermee in het algemeen autogas bedoeld.
Autogas is een schonere brandstof dan benzine of diesel. Het verbrandt gelijkmatiger in de motor. Dat leidt tot schonere uitlaatgassen dan bijvoorbeeld van benzine- of dieselmotoren. Lpg stoot wel meer NOx uit dan benzinemotoren, maar minder dan diesels. Lpg stoot per energie-eenheid minder CO2 uit dan diesel of benzine. Daarnaast heeft lpg een klopvastheid van 108-110, wat veel hoger is dan dat van superbenzine.
De kosten voor de inbouw van een lpg-tank, de hogere motorrijtuigenbelasting (30 tot 35%) voor auto's die geen G3-installatie hebben en het iets hogere brandstofverbruik (10 tot 20%) worden wel genoemd als nadelen. Die nadelen worden echter ruimschoots gecompenseerd doordat LPG een zeer goedkope brandstof is. Omdat de regeringen van Europa het gebruik van schonere brandstoffen willen stimuleren, wordt er slechts 9% accijns op LPG geheven ten opzichte van 50% op benzine.
Uit onderzoek is gebleken dat lpg-tanks in auto's dermate sterk zijn dat deze bij auto-ongelukken vrijwel nooit scheuren, in tegenstelling tot benzinetanks. Bovendien hebben lpg-tanks een voorziening die de gasstroom uit een gescheurde gasleiding afsluit. Een lpg-tank mag om veiligheidsredenen voor maximaal 80% gevuld worden. Hiervoor zorgt een extra veiligheidsventiel in de tank.
De derde generatie autogasinstallaties worden G3-installaties genoemd. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten G3-installaties. Deze maken gebruik van de aansturingstijden voor de benzine-injectoren berekend door de boordcomputer. Deze tijden worden omgerekend naar stuurtijden voor de gasinjectoren. Hierdoor is er nauwelijks nog sprake van vermogensverlies, zoals bij oudere generaties het geval was. G3-installaties worden via de wegenbelasting gesubsidieerd. Deze is aanzienlijk lager dan voor auto's met dieselmotor.
Geen producten geselecteerd.
U hebt niets in uw winkelwagen.